Nieuwsberichten en communicatie op sociale media over de coronapandemie worden massaal aangeklikt en gedeeld. Jammer genoeg is niet alle informatie die over het virus wordt verspreid even betrouwbaar en wordt er bewust of onbewust heel wat nepnieuws verspreid.
Fraudeurs en hackers maken gretig gebruik van de deze situatie om burgers en bedrijven op te lichten en geld of informatie te stelen. De technieken en strategieën die ze hanteren, spelen listig in op onze ongerustheid, maar met de juiste reflexen geeft u ze weinig kans op slagen.
Fraudeurs profiteren van de coronacrisis om via allerlei kanalen producten te verkopen. Denk hierbij aan mondmaskers, ontsmettende handzeep, snelle testkits, nepmedicijnen en -vaccins of zelfs leningen om deze zware periode te overbruggen.
Ons advies: Ga niet in op deze aanbiedingen. Ofwel krijgt u helemaal niets, ofwel schaft u producten aan die vervallen zijn of niet (naar behoren) werken. Geneesmiddelen koopt u best alleen op doktersadvies en bij de apotheker. De stocks in de supermarkten raken echt wel aangevuld en de meeste dienstverleners (inclusief uw makelaar) blijven in deze periode bereikbaar per telefoon of e-mail.
Cybercriminelen passen momenteel verschillende strategieën toe:
Blijf waakzaam voor alle mails en berichten die u ontvangt. Als u (thuis of op het werk) een e-mail krijgt met een verdachte of ongebruikelijke inhoud, vraag of afzender:
U twijfelt over de betrouwbaarheid van een e-mail, bericht of link? Stuur deze dan door naar suspect@safeonweb.be. Neem zeker ook eens een kijkje op Safeonweb, de website van het Centrum voor Cybersecurity België. Op deze site kunt u uw digitale gezondheid testen en leest u wat u kunt doen om thuis veilig online te werken en digitaal contact te blijven houden met uw collega’s, vrienden en familie.
Corona is een gevaarlijk virus en er circuleert jammer genoeg heel wat foute informatie op het internet en in de media. Betrouwbare informatie zoekt u dan ook best op via de officiële kanalen en websites: