fbpx

Fraudeurs en hackers misbruiken de coronacrisis: waar moet u op letten?

Alert blijven tijdens de coronacrisis

Nieuwsberichten en communicatie op sociale media over de coronapandemie worden massaal aangeklikt en gedeeld. Jammer genoeg is niet alle informatie die over het virus wordt verspreid even betrouwbaar en wordt er bewust of onbewust heel wat nepnieuws verspreid.

Fraudeurs en hackers maken gretig gebruik van de deze situatie om burgers en bedrijven op te lichten en geld of informatie te stelen. De technieken en strategieën die ze hanteren, spelen listig in op onze ongerustheid, maar met de juiste reflexen geeft u ze weinig kans op slagen.

Let op voor valse aanbiedingen

Fraudeurs profiteren van de coronacrisis om via allerlei kanalen producten te verkopen. Denk hierbij aan mondmaskers, ontsmettende handzeep, snelle testkits, nepmedicijnen en -vaccins of zelfs leningen om deze zware periode te overbruggen.

Ons advies: Ga niet in op deze aanbiedingen. Ofwel krijgt u helemaal niets, ofwel schaft u producten aan die vervallen zijn of niet (naar behoren) werken. Geneesmiddelen koopt u best alleen op doktersadvies en bij de apotheker. De stocks in de supermarkten raken echt wel aangevuld en de meeste dienstverleners (inclusief uw makelaar) blijven in deze periode bereikbaar per telefoon of e-mail.

Wees waakzaam voor ongebruikelijke dringende verzoeken

  • Geef nooit gevolg aan e-mails of telefonische oproepen waarin uw verzekeraar of andere dienstverlener u vraagt om uw paswoorden te wijzigen, uw rekeningnummer mee te delen of via een link in te loggen op een site en daar persoonlijke gegevens in te vullen. Dat doen financiële dienstverleners nooit!
  • Let op voor aanvragen via valse websites, e-mails, sms-berichten of zelfs per telefoon om dringend geld te storten, bijvoorbeeld voor coronaslachtoffers of -onderzoek.
  • U twijfelt over de echtheid van een factuur of een te ondernemen actie? Contacteer de betrokken persoon of het betrokken bedrijf per telefoon of per e-mail (als u zeker weet dat u het juiste e-mailadres hebt). Een extra controle kan geen kwaad en niemand zal het u kwalijk nemen dat u uw voorzorgen neemt.

Geef hackers geen kans

Cybercriminelen passen momenteel verschillende strategieën toe:

  • Ze versturen een e-mail die zogezegd van een gezondheidsorganisatie (een hospitaal, het Rode Kruis …) of overheidsinstelling komt en die u waarschuwt voor een bepaald risico. Bij deze mail zit dan een document en als u dit opent, kan er malware worden geïnstalleerd op uw computer of smartphone. Malware is software die uw computersysteem verstoort, persoonlijke of gevoelige informatie verzamelt en u vatbaar maakt voor een cryptovirus dat de controle van uw toestel overneemt.
  • Via uw profiel op sociale media, per telefoon of via chat krijgt u een link aangeboden naar een bestand of een video (MP4-bestand) met, bijvoorbeeld, breaking news over het coronavirus of een nieuw vaccin. Door het bestand aan te klikken, installeert u mogelijk malware op uw pc of smartphone.

Tips

Blijf waakzaam voor alle mails en berichten die u ontvangt. Als u (thuis of op het werk) een e-mail krijgt met een verdachte of ongebruikelijke inhoud, vraag of afzender:

  1. Antwoord niet op de vragen die worden gesteld in de mail.
  2. Als u over de contactgegevens van de afzender beschikt: contacteer hem en vraag of het bericht wel degelijk door hem werd gestuurd en wat de bedoeling ervan is.
  3. Verwijder verdachte mails en berichten meteen, zonder op de links of bijlagen te klikken.

U twijfelt over de betrouwbaarheid van een e-mail, bericht of link? Stuur deze dan door naar suspect@safeonweb.be. Neem zeker ook eens een kijkje op Safeonweb, de website van het Centrum voor Cybersecurity België. Op deze site kunt u uw digitale gezondheid testen en leest u wat u kunt doen om thuis veilig online te werken en digitaal contact te blijven houden met uw collega’s, vrienden en familie.

Waar vindt u betrouwbare informatie?

Corona is een gevaarlijk virus en er circuleert jammer genoeg heel wat foute informatie op het internet en in de media. Betrouwbare informatie zoekt u dan ook best op via de officiële kanalen en websites: