fbpx

Cashoverschotten bezorgen zaakvoerders vaak kopzorgen

Spaargeld brengt zo goed als niets meer op. Integendeel: de banken rekenen almaar vaker negatieve rentes aan op hun professionele spaarrekeningen. Zeker nu ook nog de inflatie knabbelt aan de waarde van hun kapitaal, gaan vennootschappen op zoek naar alternatieven.

Het goede nieuws is dat die mogelijkheden er zijn, op voorwaarde dat het geld niet liquide hoeft te zijn voor de dagelijkse bedrijfsuitvoering of voor investeringen op korte of middellange termijn. De basisregel voor beleggen is voor ondernemingen niet anders dan voor een privépersoon: beleg enkel geld dat je niet meteen nodig hebt.

Een horizon van vijf jaar wordt doorgaans als een minimum beschouwd om een belegging te doen renderen.

Tak21 versus Tak26

Bij particulieren werd de tak21 een populair beleggingsinstument. De combinatie van een verzekering met een gewaarborgd rendement sprak aan. “Voor rechtspersonen hebben de verzekeraars een alternatief ontwikkeld: de tak26-beleggingsverzekering”, zegt Stijn Van Looy van de vermogensadviseur Gardanto. “Dat is een kapitalisatiecontract met een vaste looptijd, vergelijkbaar met een kasbon of een obligatie. De looptijden kunnen verschillen, maar doorgaans bedragen ze acht jaar of langer. Sommige contracten bieden de mogelijkheid om tussentijds een deel van het kapitaal op te vragen.”

Net zoals bij een tak21 zijn de cashoverschotten die de vennootschap in zo’n tak26 stort, beschermd. Een verschil is wel dat de staatswaarborg tot 100.000 euro per persoon en per instelling die particulieren met een tak21 genieten, voor de tak26 niet geldt. Vennootschappen krijgen met een tak26 wel een gegarandeerd rendement over een vooraf gekende periode, en eventueel een deelname in de winst van de verzekeraar. Elk jaar betalen ze vennootschapsbelasting op het rendement. Bij de opname van het kapitaal is ook 30 procent roerende voorheffing verschuldigd. Maar omdat de vennootschap al vennootschapsbelasting had betaald op de meerwaarde, mag ze de roerende voorheffing in mindering brengen van de verschuldigde vennootschapsbelasting.

“Een tak26 valt onder de verzekeringswetgeving”, weet Stijn van Looy. “Maar in tegenstelling tot de tak21 laat dat product niet toe een verzekerde of begunstigde aan te duiden, bijvoorbeeld bij de uitkering van een overlijdenskapitaal. Daardoor betaal je op een tak26-bellegingsverzekering geen premietaks. Dat is een belangrijke troef, want voor vennootschappen bedraagt die belasting maar liefst 4,4 procent. De extreem lage rentes houden het rendement echter bedroevend laag. Veel meer dan 0,5 procent hoef je momenteel niet te verwachten.”

Ook iets voor jou?

De meeste van onze klanten kiezen vandaag voor discretionair beheer. Wil je weten of dit ook iets is voor jou, contacteer dan ons kantoor:

  • We gaan samen met jou na wat je beleggingsprofiel is. We bezorgen je vervolgens een voorstel dat aansluit bij jouw profiel. Ben je van nature een defensieve belegger, dan zal je ook een voorstel ontvangen dat weinig risico inhoudt.
  • Elk fonds heeft een bepaalde risicoklasse, gaande van 1 tot 7. Hoe lager het cijfer, des te lager het risicoprofiel van het fonds.
  • Spreiding is het sleutelwoord bij beleggen. Zo zorg je er best voor dat er een mooie spreiding is naar regio, sectoren, activaklassen (aandelen, obligaties, cash …) … Zo spreid je ook het eventuele risico.

Heb je hierover nog vragen? Maak dan zeker een afspraak op ons kantoor en we helpen je graag verder om ook jouw toekomst te verzekeren.

Volledig artikel lezen?

Je kan het volledig artikel lezen op trends.