fbpx

Leer je kind omgaan met geld

Een nieuw schooljaar: tijd om nieuwe afspraken te maken met je kroost. Bijvoorbeeld over zakgeld en sparen. 

Vanaf de leeftijd van 6 à 7 jaar kan je je kind regelmatig een centje toestoppen, want op die leeftijd leert het rekenen. Je geeft je kind zo meer vrijheid en helpt het zelfstandig worden. Waarop moet je letten als je je spruit goed wil leren omgaan met geld? Hier alvast mijn advies.

Hoeveel zakgeld

Wat is een goed bedrag om te geven? Dat is een vraag die vele ouders zich stellen en daar bestaat geen pasklaar antwoord op.

Jonge kinderen staan niet stil bij geld. Voor hen is het vanzelfsprekend dat je er als ouder altijd over beschikt. Hoe ouder het kind, hoe beter het beseft dat je geld nodig hebt om eten, kleding, speelgoed … te kopen, en dat je in principe niet meer geld kan uitgeven dan wat je binnenkrijgt.

Laat het bedrag dus zeker afhangen van de leeftijd van je kind. Maar ook van je financiële mogelijkheden en van wat je kind ermee moet betalen en sparen.

Je geeft telkens – wekelijks of maandelijks – best een vast bedrag dat je kan verhogen met de leeftijd. Is het zakgeld op, dan weet je kind dat het tot het volgende moment moet wachten om weer geld te krijgen. Je vermijdt zo dat je kind te pas en te onpas om extra centen zeurt. En het leert wat ‘op is op’ betekent.

Waaraan zakgeld uitgeven

Welk bedrag je ook geeft, spreek af waarvoor je kind het zakgeld wel of niet mag gebruiken.

Je hoeft niet te streng te zijn in je regels, je zoon of dochter moet namelijk leren omgaan met geld. Al kan je schadelijke producten, zoals sigaretten wel verbieden.

Leg ook duidelijk uit welke zaken je als ouder zelf blijft kopen: kleding, sportgerief …

Direct uitgeven of sparen

Kinderen moeten keuzes leren maken: hun zakgeld meteen uitgeven aan iets klein of wachten tot ze genoeg hebben om er iets duurder van te kopen.

Zakgeld te snel uitgeven is een fout waaruit je kind leert: jong geleerd, is oud gedaan. Zo loopt het later minder kans om schulden te maken.

Geeft je kind al zijn geld liever direct uit? Leg dan uit dat het plezier misschien maar van korte duur is en leer het sparen.

Koop samen met je kind een leuke spaarpot en overtuig het om zijn zakgeld telkens meteen in de spaarpot te steken tot er genoeg is gespaard om te kopen wat het graag wil. Zet de spaarpot op een opvallende plaats in huis zodat je telg trots kan zijn op zijn spaargeld.

Is er voldoende gespaard? Maak van het uitgeven van dat spaargeld een speciale gebeurtenis.

Oudere kinderen kan je aanmoedigen om te sparen door ze betaalde klusjes te laten doen zoals het gras maaien. Zo leren ze tegelijkertijd werken en sparen. Een deel kunnen ze in de spaarpot doen, een deel mogen ze besteden aan wat ze willen. Al hoeven ze natuurlijk niet voor elke klus centen te krijgen.

Een alternatief voor een spaarvarken is een spaarverzekering.

Zelf sparen voor je kind

Wellicht wil je ook zelf zoveel mogelijk sparen voor je oogappel om het bij de start van zijn volwassen leven een financieel duwtje in de rug te geven.

Je kunt een levensverzekering afsluiten voor je kind, onder de vorm van een spaarverzekering of een beleggingsverzekering.

Jij bent dan de verzekeringnemer en duidt je kind aan als begunstigde van het contract. Zo houd je de touwtjes zelf in handen en kan je bijvoorbeeld bepalen onder welke voorwaarden je kind het gespaarde bedrag uitgekeerd krijgt: bijvoorbeeld wanneer jij overlijdt of wanneer je zoon of dochter een bepaalde leeftijd bereikt.

Wil je meer weten?

Heb je vragen over een spaar- of beleggingsverzekering? Maak een afspraak en we leggen je graag alle details uit.