fbpx

Extra boete verkeersovertreding met bedrijfswagen

Verkeersovertreding met een bedrijfswagen? Vermijd extra minnelijke schikking.

Je las het al of hoorde erover in het nieuws: Een pak mensen die mooi hun verkeersboete betaalden moeten nu – meer dan een jaar later –  een extra minnelijke schikking betalen van maar liefst 509 euro. Waarom? Omdat ze de chauffeur vergaten te identificeren … Dit is wettelijk verplicht, maar het wordt snel vergeten aangezien het onopvallend staat vermeld in het proces-verbaal. Bovendien kregen de ondernemers vanuit het FOD Justitie/parket ook geen enkele herinnering.

We zetten het graag voor u op een rij:

Als uw werknemer geflitst wordt met zijn/haar bedrijfswagen, zal het proces-verbaal op naam van uw bedrijf worden opgesteld.

In geval van een verkeersovertreding bent u als zaakvoerder verplicht de identiteit van de bestuurder op te geven via het antwoordformulier toegevoegd bij het proces-verbaal. Dit moet gebeuren binnen een termijn van 15 dagen (te rekenen vanaf de datum waarop de vraag van identiteit werd verstuurd).

Doet u dit niet? Dan kan dit streng bestraft worden:

  • Een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden.
  • Een geldboete van €1.600 tot €32.000.
  • Mogelijkheid tot een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar (of langer).

Bij herhaling binnen de 3 jaar kunnen deze straffen verdubbeld worden.

Tip: Wij adviseren iedereen met een professioneel wagenpark om te surfen naar justonweb.be/fines en te controleren of zijn bestuurders werden geïdentificeerd bij elke overtreding.