Brandverzekering voor huurders

Eigen brandverzekering vs. ‘afstand van verhaal’

Ook al bent u als huurder niet de eigenaar van uw woning, u hebt wel het allerbeste voor met de plek waar u zich thuis voelt. Een brandverzekering is daarom een must. Maar neemt u dan een eigen brandverzekering of bent u beter af door in te gaan op een huurovereenkomst met ‘afstand van verhaal’-clausule?

Basisdekkingen van een brandverzekering:

Met een brandverzekering is de huurwoning gedekt tegen materiële schade:

  • Elektriciteit door schade aan elektrische toestellen van overspanning, ontdooiing, …
  • Rook- en roetschade
  • Waterschade door breuk van leidingen, overlopen van dakgoten, sanitaire installaties of elektrische huishoudapparaten, insijpelen van water door het dak, vorst, …
  • Storm- en hagelschade
  • Glasbreuk bij een gebroken raam, schade aan het glas in deuren, glazen tafelblad, beeldscherm, kookplaat, spiegels, …Waarom is brandverzekering nodig voor een huurder?
  • Schade aan het gebouw na inbraak of vandalisme
  • Natuurrampen zoals een aardbeving, overstroming, grondverzakking, …

‘Afstand van verhaal’ tegen de huurder:

Uw verhuurder/eigenaar kan zelf een brandverzekering aangaan met een “afstand van verhaal” tegen de huurder. Dit wil zeggen dat de eigenaar een eigen brandverzekering voor uw woning heeft afgesloten en dat u niet zelf moet betalen voor de schade die u zou veroorzaken aan de woning die u huurt. In ruil daarvoor vraagt de eigenaar een meerkost op je maandelijkse huur.

Let op: Met deze clausule heb je geen garantie dat u volledig beschermd bent. U loopt als huurder in dit geval nog altijd een paar belangrijke risico’s:

  • Als huurder bent u niet betrokken in de overeenkomst tussen de verhuurder en zijn/haar brandverzekeraar. U weet dus niet of de eigenaar volledig verzekerd is. Is de eigenaar onverzekerd, dan kan hij zich tot u wenden voor de schade die hij niet vergoed gekregen heeft door zijn brandverzekeraar.
  • De verzekering houdt geen rekening met uw persoonlijke inboedel (losse spullen zoals meubels, kleding, sieraden, …).
  • U bent aansprakelijk voor de schade die u aanricht aan naburige woningen. Bv. Een waterlek is afkomstig van uw appartement, waardoor het plafond van uw onderbuur beschadigd raakt. De buur of zijn verzekeraar kan zich tot u keren om de schade te recupereren.

Conclusie: Wie gerust wil zijn – en ook zijn eigen inboedel wil beschermen tegen schade – sluit best zelf een brandverzekering af. 

 

____

Heeft u toch een “afstand van verhaal” in uw huurcontract staan? Geen probleem, het Winsurances team heeft een specifieke formule om u toch tegen bovenstaande gevaren te beschermen. Contacteer ons via 056 60 79 09 of info@winsurances.be. Of spring eens binnen op kantoor in de Vijfseweg 87 (8790 Waregem).